In Tubantia: 'Examenstress? Daar heeft Justin geen last van'

NEEDE/HAAKSBERGEN - Het voelt onwerkelijk, maar het zit er toch echt bijna op. Justin ter Bals heeft donderdag alleen nog het examen Engels. Daarna is hij klaar met het vmbo. Tabé scholengemeenschap Het Assink lyceum, vaarwel theoretische gemengde leerweg. Kunnen de leerboeken echt al aan de kant?

„Daar lijkt het wel op. Het examen Engels van komende donderdag is een leestekst, waarover je vragen moet beantwoorden. Daar kan ik me niet op voorbereiden. Bovendien: ik sta nu een 7.6. Dat moet wel heel gek lopen, wil ik daarop nog stranden.”

Justin is opgelucht, vooral omdat hij opzag tegen het examen natuur- en scheikunde 2 van dinsdagmiddag. Scheikunde interesseert hem, maar het is geen eenvoudig vak. „Gelukkig ging de toets meer in op de praktijk dan op de theorie. We moesten veel berekeningen maken en formules toepassen.”

Fascinatie voor scheikunde

De opdrachten gingen volgens Justin over de samenstelling van stoffen, zuurtegraden en titratie. „Hoeveel waterstof zit er in water en hoe kom je daar achter? Dat dus. Behalve over water, ging het ook over salpeterzuur en over ijzer.” Justin mag er graag over vertellen, omdat de samenstelling en opbouw van stoffen hem boeit.

„Hoe chemische veranderingen plaatsvinden, vooral als het gaat om stoffen uit het dagelijks leven. Dat vind ik bijzonder. Neem ijzer als voorbeeld. IJzererts wordt gedolven en verwerkt tot consumentenproduct. Ik wil weten hoe dat werkt. Zuurstof vind ik ook zo’n fascinerend begrip. Het gaat over molecuulmassa. Hoe zwaar zijn dingen? En hoe bereken je dat?”

Vakantie komt eraan

Ondanks zijn fascinatie voor scheikunde, kiest Justin een vervolgstudie in een andere richting. De Needse scholier heeft zich aangemeld voor de opleiding tot software-ontwikkelaar. Een BBL-opleiding, waarbij hij vier dagen werken combineert met een dag naar het ROC van Twente in Almelo. „Ik kan al een beetje websites maken. Mijn vader repareert computers. Dat is zijn hobby. Op jonge leeftijd keek ik al met hem mee. Daar heb ik veel van opgestoken.”

Dat hij nu uitzicht heeft op de zomervakantie dringt nog niet door tot Justin. Eerst moet er nog extra gewerkt worden. Na donderdag wil hij extra uren maken bij de supermarkt waar hij werkt. „Daarna op vakantie. Met vrienden een midweek naar de camping in Ommen en met mijn vriendin naar het strand bij Bloemendaal.” Geen herexamen dus? „Daar ga ik niet vanuit”, klinkt het optimistisch.

Verschenen op tubantia.nl op woensdag 26 mei, foto: Annina Romita