Rekensommen met oorlogstanks, bommen en soldaten

Hoe was het om naar school te gaan in de voormalige DDR (Duitse Democratische Republiek)? Klas 3-leerlingen op Het Assink kregen er tijdens hun lessen Duits van alles over te horen door gastspreker en ervaringsdeskundige Anja Fricke. In haar gastlessen ‘Blik op de muur' nam Anja de leerlingen mee naar haar jeugd en vertelde over haar opvoeding, het schoolleven en het dagelijks leven destijds in Oost-Duitsland, vóór de val van de Berlijnse muur. 

DDR-oorkonde voor de beste socialistische rede

Anja vertelde de leerlingen dat ze maar liefst zes dagen in de week naar school moest. De docent kende jou en alle andere leerlingen daardoor erg goed en maakte daar gebruik van om te achterhalen welke politieke kleur je ouders/familie hadden en of jij met de familie wel geloofde in en hield van de DDR. Toen ze zes jaar oud was, leerde Anja rekenen. Echter niet door rekensommen te doen met bijvoorbeeld appels en peren, maar met oorlogstanks, bommen en soldaten. Iets wat voor de leerlingen op Het Assink onvoorstelbaar is. Zij liet ons haar rekenboekjes zien en haar uniform van de Freie Deutsche Jugend. Ze legde ons uit hoe het kwam dat de mensen in de DDR het westen als vijand zagen, vertelde over de planeconomie en waarom er geen werkloosheid was in de DDR. Als opdracht moesten de leerlingen in groepjes een overtuigende rede schrijven waarom zij zo veel van de DDR houden. De groepjes die de beste socialistische rede hielden, kregen van Anja Fricke een echte DDR-oorkonde. 

Positieve reacties van leerlingen

Leerlingen waren erg onder de indruk van haar verhaal, vooral omdat ze onze leerlingen echt liet voelen hoe zij les kreeg ten tijde van de DDR. Hieronder een aantal reacties van leerlingen: 
 
Ik vond de les erg leuk! Ik heb veel geleerd over de DDR en ook kunnen zien hoe het er daar vroeger aan toe ging. Bijvoorbeeld dat je moest opstaan als je antwoord geeft op een vraag van de docent. En de opdrachten uit het boekje waren ook erg leuk om te doen! Deze mevrouw kon je erg goed en duidelijk laten voelen hoe het was om te leven in de DDR. Dus ik vond het een geslaagde les! 
 
Ik vond de DDR les erg leuk. We hebben het er wel eens over gehad met Duits en Geschiedenis natuurlijk, maar op deze manier krijg je echt een goed beeld bij hoe de mensen daar leefden. Het was erg interessant en de mevrouw gaf ook erg goed les. 
 
Ik vond de DDR les erg leuk. Ik wist zelf vrij weinig over het onderwerp, dus dit maakt het voor mij nog interessanter. Naar mijn mening bleef de concentratie in de klas ook veel hoger dan anders. Dit komt denk ik doordat de vrouw die hierover vertelde de les in haar eigen manier geeft, dit is anders en leuk. Uiteindelijk heb ik het leuk gehad en heb ik er meer over geleerd!
 

Volgend schooljaar nieuwe gastlessen

Dit project in samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) was een groot succes en gaat volgend schooljaar zeker herhaald worden. We willen Anja Fricke hierbij nogmaals hartelijk danken voor haar bijzondere gastlessen aan de leerlingen op Het Assink.