Leerlingen aan de Parallelweg gaan op de creatieve toer

Begin deze maand zijn leerlingen van de Parallelweg (Neede) uit leerjaar 4 gestart met een creatief uitwisselingsproject, waarbij het gaat om het maken van kunstwerken aan de hand van materialen uit de kringloopwinkel. Het thema is Heimat, oftewel thuis. De leerlingen voeren dit project uit binnen de module Ontdekken en Ontwikkelen van het vak Dienstverlening en Producten.

Uitwisseling met Duitsland

Woensdag 14 november kwam een groep Duitse leerlingen van de Kreuzschule in Heek met een paar begeleiders naar de Parallelweg. De dag startte met een gezellige lunch en een rondleiding door de school om elkaar beter te leren kennen. Daarna volgde een korte uitleg van het project, waarna Rob Chevallier, kunstenaar uit Arnhem, een aantal inspirerende voorbeelden liet zien van wat er zoal mogelijk is aan de hand van het thema Heimat. 

Na afloop van de uitleg mochten de Duitse leerlingen direct aan de slag door de kringloopwinkel in Neede te bezoeken en Heimatspullen in te slaan voor de opdracht. Een hele uitdaging, want het budget was slechts € 5,00 per leerling.  

Op 21 november volgde een tegenbezoek aan Duitsland. De leerlingen van de Parallelweg kochten in de kringloopwinkel KaDeCe in Gronau hun Heimatproducten. Zo kocht Job Lugtigheid een vierkante kruk, omdat hij vaak als hobby mensen fotografeert op een krukje. Luc Bouwman ging voor een kaasschaaf en een gebakschep, en Manon Geesink koos voor een Zuckerhäusen, oftewel een kersthuisje, omdat ze pas verhuisd is van Haaksbergen naar Rekken. 

De leerlingen gaan de kringloopproducten combineren met foto’s om er een persoonlijk kunstwerk van te maken. Via de mindmap methode, tips en trial & error hebben ze al concept kunstwerken gevormd. De leerlingen werken tot aan de kerstvakantie 3 uur per week aan het project. Rond februari wordt het project afgesloten met een gezamenlijke tentoonstelling in Berkelland en Kreis Borken genaamd “Heimatkunst”.

Initiatief Heimat project

Docent Menno Kramer heeft samen met Rob Chevallier, kunstenaar uit Arnhem, de basis gelegd voor een innovatief plan voor een creatieve uitwisseling met een school in Duitsland. Ook zijn er migranten bij het project betrokken.  Het project wordt gefinancierd vanuit een Euregionale subsidieregeling met de naam "TaNDem".

Over taNDem

TaNDem ondersteunt jaarlijks grensoverschrijdende projecten van alle artistieke en culturele deelterreinen. Deze kunst- en cultuurprojecten worden gedurende het themajaar door de Duits-Nederlandse tandems omgezet. Creatieve uiteenzettingen over actuele maatschappelijke thema’s.