Jongeren Oeganda krijgen kans op onderwijs

In het schooljaar 2018-2019 hebben leerlingen uit klas 2 en 3 van de locatie Rekkenseweg met de kerstactie geld ingezameld om mensen in Oeganda te helpen. Met het opgehaalde geld hebben twee Oegandese jongeren de kans gekregen om een opleiding te volgen. Afgelopen zomervakantie ben ik, Annelies Mooij (onderwijsassistente), naar Oeganda gegaan en heb daar ook beide jongeren ontmoet. Ik vertel graag hoe het met Akello Barbra en Eyoku Alfred gaat.
 

Akello Barbra

Met Akello Barbra gaat het heel goed. Zij zit nu in klas 2 van Olila High School en haar resultaten zijn prima. Vorig jaar heb ik haar al ontmoet en toen had ze het erg moeilijk. Haar ouders zijn overleden en Barbra woont bij haar oma. Die woont alleen erg ver van de school vandaan dus tijdens de schoolperiodes woonde ze bij haar tante. Haar tante behandelde haar erg slecht en ze kon daar eigenlijk niet blijven. Door de inzet van de Nederlandse leerlingen kan Barbra nu haar school afmaken en kan ze dat intern doen. Dat betekent dat ze tijdens de schoolperiodes op het schoolterrein slaapt, samen met veel andere meiden van de school. Barbra is ontzettend dankbaar voor de hulp vanuit Nederland. Ze ziet er ook zichtbaar gelukkiger uit nu ze zich geen zorgen meer hoeft te maken over het schoolgeld of over de slechte omstandigheden bij haar tante.

Eyoku Alfred

Eyoku Alfred heeft het nog wel erg moeilijk. Hij zit nu in de eerste klas van Olila High School maar toen ik op school kwam, bleek hij er al even niet te zijn geweest. Via verschillende kanalen hebben we hem gevonden en gesproken. Zoals al bekend, is zijn familie erg arm. Zijn vader is overleden en zijn moeder heeft niet voldoende geld om het schoolgeld voor Alfred te betalen. Nu Alfred wel naar school kan, moet hij iedere dag 1,5 uur lopen om op school te komen. Hij heeft wel een fiets, maar die is kapot. Alfred heeft geen geld om de fiets te laten repareren. Doordat hij pas van huis kan vertrekken als het al licht is vanwege de veiligheid, komt hij vaak te laat op school. En te laat betekent dat hij niet meer naar de lessen mag. Alfred heeft geprobeerd om aan geld te komen om zijn fiets te laten repareren maar dat is mislukt.

Zodra we hiervan hoorden, hebben we Alfred geld gegeven voor zijn fiets. Ik heb namelijk ook zijn rapport van de eerste periode gezien en hij is een van de beste leerlingen van zijn klas. Hij is ‘class captain’ wat betekent dat hij als taak heeft om andere leerlingen te helpen. Dat word je alleen als je erg goede cijfers haalt. Alfred is ontzettend blij dat zijn fiets weer gemaakt is en dat hij weer naar school kan. Hij is enorm dankbaar voor de kansen die hij krijgt van de leerlingen uit Nederland.

Alfred en Barbra zijn twee ontzettend leuke jongeren die deze kansen absoluut verdienen. Komende jaren blijf ik in contact via de mensen van Stichting Amuria zodat ik af en toe een update kan geven hoe het met ze gaat.