Interactief theater confronteert leerlingen, ouders en docenten met gevolgen van pestgedrag

De ‘pestvoorstelling’ Like van Theatergroep Playback is voor leerlingen sinds eind september te zien op Het Assink lyceum. De rauwe theatervoorstelling geeft goed weer hoe het kan gaan bij vriendschappen, groepsdruk, buitengesloten worden, pesten en de invloed van sociale media hierin. Leerlingen worden geconfronteerd met de emotionele gevolgen van (online) pesten. En het werkt. Muisstille aula’s. Ontroerende dialogen. Herkenbare situaties. Gelach. Gepraat. Gehuil. Pijn. Stilte. Op alle vijf locaties van Het Assink wordt de voorstelling gegeven. Woensdag 17 oktober is het de beurt aan de eerstejaars leerlingen van de locatie Van Brakelstraat in Haaksbergen.

Preventieve (les)activiteiten

Uit onderzoek blijkt dat één op de negen kinderen wel eens wordt gepest. Alle pestprotocollen dus ten spijt, geen enkele school ontkomt eraan. Pesten, een aangrijpend thema met een grote impact op de ontwikkeling van kinderen. Zeker door de opkomst van sociale media. De theatervoorstelling is een onderdeel van de preventieve (les)activiteiten die plaatsvinden op Het Assink. De school streeft naar een veilige omgeving waar leerlingen en docenten zich op hun gemak voelen, waar goed en prettig gewerkt en geleerd kan worden.

Speciale ouderavond

In het kader van een integrale aanpak zal er naast de jongerenvoorstellingen voor leerlingen en een docententraining ook een speciale ouderavond plaatsvinden. Want hoe praat je met je kind over (online) pesten? Wanneer grijp je in en wanneer niet? En hoe stel je de juiste vragen voor een open gesprek? De interactieve ouderavond Like Me geeft ouders inzicht in de belevingswereld van hun puber en de strijd om erbij te horen. Ouders ervaren hoe hun kind kan opkomen voor zichzelf én voor anderen. Zowel op internet als in het echt. 

Waarom deze voorstelling?

Bas van Winsen, kernteamleider van de locatie Van Brakelstraat in Haaksbergen, vertelt: ‘Als je gepest wordt, is je schooltijd een grote straf. Like helpt mee om pesten bespreekbaar te maken. Doordat de voorstelling interactief is en jongeren zelf ‘meedoen’ komt het verhaal over pesten dichtbij. Ze voelen zich geroepen om voor een ander op te komen en krijgen inzicht in groepsprocessen.’

PlayBack speelt jaarlijks 800 voorstellingen voor meer dan 45.000 jongeren, ouders en docenten. PlayBack maakt interactief en herkenbaar theater voor jongeren over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn, zoals seksualiteit, alcoholgebruik, geld, vriendschap en groepsdruk. Na een theatervoorstelling volgt een interactief gedeelte waarbij leerlingen binnen een veilige omgeving worden uitgenodigd tot een open gesprek en discussie. Meer informatie op www.tgplayback.nl.