DDR auto

Gastlessen DDR

Op verschillende locaties van Het Assink lyceum zijn in februari en maart gastlessen met een gastspreker uit de vroegere Duitse Democratische Republiek (DDR) georganiseerd.

Gastlessen op Het Assink

29 jaar geleden kwam er met de val van de Berlijnse Muur een einde aan de Duitse deling. Het Duitsland erna kennen we in zekere zin wel. Maar hoe was het leven vóór de val van de Berlijnse Muur en tijdens de Duitse deling? Tijdens de gastlessen “Blik op de muur” die op 22 februari, 8 maart, 20 maart en 27 maart plaatsvonden, kwam gastspreker Anja Fricke voor in totaal 9 gastlessen naar verschillende locaties van Het Assink. Zij was 11 jaar oud toen de muur viel en vertelde de leerlingen tijdens de interactieve les over haar opvoeding, het schoolleven en het dagelijks leven in de DDR:

"Als kind leefde ik in de DDR. Op het moment dat de Muur viel, was ik 11 jaar oud. Dat maakt mij levend DDR-materiaal. Het is mijn passie om anderen over mijn jeugd te vertellen: mijn opvoeding, het schoolleven en het dagelijks leven in de DDR. Of dat verhaal jongeren aanspreekt? Jazeker. Vooral omdat ik de geschiedenis tastbaar maak met persoonlijke documenten en typische voorwerpen uit het DDR-museum in Monnickendam. Ook zorg ik voor interactie met het publiek via leuke opdrachten. daar leerlingen vertellen over hun jeugd en ervaringen in de DDR. Door de persoonlijke verhalen van de ooggetuigen willen wij de leerlingen van het voortgezet onderwijs in Nederland meer inzicht bieden in de tijd van en na de Muur. " [BRON: DIA]

Gastles in DDR-stijl

Anja Fricke maakte de geschiedenis tastbaar door persoonlijk dingen en typische voorwerpen uit de DDR te laten zien. Het bijzondere aan de gastlessen was dat zij de leerlingen liet ervaren hoe een les ten tijde van de DDR er voor leerlingen aan toe ging: het was een les in DDR-stijl.

Reacties leerlingen: 

Leerlingen waren onder de indruk van haar verhaal en ook dat ze echt liet voelen hoe zij les kreeg ten tijde van de DDR. Hieronder twee reacties van leerlingen uit 4 havo:

  • Ik vond het een interessante en leerzame les over hoe het vroeger in de DDR ging. Wat ze vertelde over hoe ze op school met kinderen omgingen vond ik wel een beetje schrikken omdat wij dat niet gewend zijn. Mevrouw Fricke probeerde duidelijk te maken van hoe er daar met je om werd gegaan en dat was best heftig in die tijd. Door deze les kreeg je het gevoel als of je zelf ook even in de DDR was.
     
  • Ik vond de les van mevrouw Fricke interessant. Je kreeg nu een heel goed beeld over hoe de kinderen in die tijd les hebben gekregen. Dit is heel verschillend met hoe wij les krijgen. Wij hoeven namelijk niet te gaan staan als we iets willen zeggen of als er een vraag aan je wordt gesteld. Het meeste wat me verbaasde in de gastles was dat er op de achterkant van een schoolpas regels stonden en dat de eerste regel was dat je alleen de staat lief hebt. En dat je je ouders alleen maar mocht eren en niet van ze mocht houden. Mevrouw Fricke legde duidelijk uit, zodat je wist hoe zij echt les heeft gekregen en hoe het leven in de DDR was.

Over project "Blik op de Muur"

Dit jaar organiseerde het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) voor de vijfde keer op rij het project ‘Blik op de Muur’ voor middelbare scholieren, waarbij de val van de Muur en de hereniging van Oost- en West-Duitsland centraal staat. Gastsprekers uit de vroegere Duitse Democratische Republiek (DDR) bezoeken hiervoor verschillende scholen en vertellen leerlingen over hun jeugd en ervaringen in de DDR om zo de leerlingen meer inzicht te bieden in de tijd van en na de Muur.

Het vakoverstijgende project in samenwerking met DIA was een groot succes en gaat volgend schooljaar zeker herhaald worden.