Finaleplaats op Conours Interscolaire

Hoezo uitrusten na het examen? Een dag na de eindexamenuitslag zijn Frederieke Wassink, Bodhi Brandsma en Joy Welberg van locatie Bouwmeester met hun docent Frans naar Utrecht gegaan voor de finale van het Concours Interscolaire. Zij behoorden tot de 5 finalisten. Helaas hebben ze uiteindelijk niet gewonnen, maar kregen wel een mooi certificaat en een cadeautas van TV5MONDE mee naar huis. Van harte gefeliciteerd met deze knappe prestatie!

Fakebookpagina

Ze maakten een Fakebook-pagina (een nep-facebookpagina) gemaakt over een Frans literair personage, Emma Bovary. De leerlingen kozen haar, omdat het een erg belangrijk en bekend werk is in de Franse literatuur. Haar verhaal en haar leven waren uitermate geschikt om in diverse Fakebook posts om te zetten. Op de pagina moest ook een filmpje worden toegevoegd. De opdracht werd door de docent zo ingekaderd tot een literatuuropdracht, zodat het ook kon meetellen voor het PTA. Ze hebben er gedurende 5 lessen aan gewerkt. De 3 leerlingen hebben hun pagina gepresenteerd tijdens de finale, die plaatsvond in Utrecht op het Christelijk gymnasium. 

Benieuwd naar de Fakebook pagina?

Concours Interscolaire

Jaarlijks organiseren Levende Talen sectie Frans, l'Institut Fran├žais des Pays-Bas en de Franse Ambassade het Concours Interscolaire voor alle leerlingen van het middelbaar onderwijs en het mbo en hbo. Het Concours Interscolaire is een wedstrijd waarin leerlingen op een creatieve manier met de Franse taal aan de slag gaan. Thema en vorm van het concours zijn ieder jaar verschillend waardoor steeds een andere vaardigheid centraal staat. Scholen kunnen zich hiervoor opgeven. Docente Chantal Wanschers-de Jong heeft dit jaar meegedaan met 5 vwo en 5 havo. Er mochten 3 creaties ingestuurd worden. Uiteindelijk hebben Frederieke, Bodhi en Joy het geschopt tot de finale.  

Over Madame Bovary

Madame Bovary is de debuutroman van Gustave Flaubert die in 1856 werd gepubliceerd. De roman draait om de vrouw van een dokter, Emma Bovary, die regelmatig overspel pleegt en boven haar stand leeft om zo aan de banaliteit en de leegheid van het provinciale leven te ontsnappen. Ook al is het basisverhaal in wezen simpel, zelfs archetypisch, de ware kunst van de roman ligt in de details en verborgen patronen. Flaubert was berucht om zijn drang naar perfectie in zijn schrijven en beweerde altijd op zoek te zijn naar le mot juste (het juiste woord).