Escape the classroom

Ook dit jaar start op de basisschool Da Vinci Berkelland ‘Escape the Classroom. Met dit project bouwen leerlingen mee aan een eigen escaperoom. Moeilijke hersenkrakers, listige doordenkers en codetaal horen daar uiteraard bij. Op dinsdag 10 november is het project gestart met het spelen van een escaperoom.

Het project staat onder begeleiding van twee docenten uit het Voortgezet Onderwijs (VO), Wendeline en Huub, respectievelijk van Het Marianum en van het Assink lyceum. Zij komen elke week naar Da Vinci om een groep van twaalf leerlingen te ondersteunen en te begeleiden bij dit project. Hoofddoel van het project is om de achtste-groepers kennis te laten maken met het VO en daarnaast om de slimme rekenaars een extra aanbod te bieden. Ook kunnen de leerlingen zo kennismaken met wiskunde, kennismaken met de werkwijze binnen het VO; kennismaking met nieuwe leeftijdsgenootjes; leren samenwerken en eigen doelen stellen en werken aan executieve functies (executieve functies kunnen worden gezien als de 'dirigent' van de cognitieve vaardigheden, het zijn processen die te maken hebben met het beheren van jezelf en de bronnen die nodig zijn om een doel te bereiken; red.)

Drie jaar geleden is Da Vinci dit project opgestart met het Marianum uit Groenlo. Dit jaar wordt het uitgebouwd met een docent van het Assink lyceum. Daarnaast zijn deze editie ook Needse basisscholen aangeschreven. Vanuit Da Vinci zullen vier leerlingen deelnemen, overige leerlingen komen uit groep 7&8 van basisscholen die op rekengebied extra uitgedaagd mogen worden. Het project bestaat uit tien lessen van 9.15 tot 11.00 uur in de periode van november tot en met februari. Vanaf de tweede les worden ook een aantal workshops aangeboden, zodat de leerlingen weten wat er allemaal bij komt kijken om een escaperoom in elkaar te zetten. Denk hierbij aan een verhaallijn en welke puzzels kunnen daarbij, welke materialen heb ik nodig, wat kost dit allemaal. Na de workshops gaan de leerlingen aan de slag met het bouwen van hun eigen escaperoom, dit gebeurt wel in groepsverband! Het bouwen van een escaperoom lukt niet in één les en daarom wordt hier ook een aantal lessen voor uitgetrokken. Tenslotte worden de escaperooms van elkaar gespeeld.

Bron: website Achterhoek Nieuws Eibergen en Neede