Docent Van Brakelstraat wint Esri Young Scholars Award

Björn Vije, docent aan de Van Brakelstraat én student aan de Hogeschool Utrecht, heeft de Esri Young Scholars Award 2019 van Nederland gewonnen. Zijn StoryMap ‘De grote waterwerken’ is door de jury aangewezen als beste inzending.

De grote waterwerken Björn heeft recent te horen gekregen dat hij de winnaar is en deel gaat nemen aan het Esri Young Scholars Program, dat onder meer een reis naar de Esri User Conference in juli in San Diego bevat. Björn vertelt over zijn deelname: “Ik ben aardrijkskundedocent in opleiding en gebruik hierbij StoryMaps om onderwerpen aan leerlingen uit te leggen. De grote waterwerken is een oer-Nederlands en interessant onderwerp om over te vertellen. Daarnaast is het ook onderdeel van het examenprogramma van havo/vwo en daardoor ook bruikbaar in mijn lessen.’’ Zijn leerlingen maken ook gebruik van ArcGIS via het programma ArcGIS voor op School.

Duidelijke StoryMap met een goede mix van content

De jury was enthousiast over de StoryMap van Björn. Het juryrapport vermeldt dat het ‘een zeer duidelijke StoryMap’ is, met complete informatie. Verder is er goed gebruik gemaakt van alle typen content.

Ontvangst prijs in Verenigde Staten

Björn zal, als winnaar uit Nederland, in juli zijn project presenteren tijdens de Esri International User Conference in San Diego, in de Verenigde Staten. Tijdens de Special Achievement in GIS-prijsuitreiking zal hij de prijs formeel in ontvangst nemen. Björn vertelt enthousiast over het winnen van de prijs: “Tijdens het maken van deze StoryMap had ik niet als doel een prijs in de wacht te slepen. Pas nadat ik de StoryMap had gemaakt, kwam deze wedstrijd in beeld. Mijn voornaamste doel was dan ook een StoryMap maken die goed bruikbaar zou zijn in mijn lessen aan de bovenbouw in het Voortgezet Onderwijs. De uitdaging hierin was ook om zo goed mogelijk gebruik te maken van de mogelijkheden die ArcGIS, zoals het gebruiken van interactieve kaarten.” Uiteindelijk was Björn tevreden over het resultaat en stuurde hij zijn StoryMap in voor de Esri Young Scholars Award. “Doordat ik weinig referentie had van andere StoryMaps, had ik ook niet verwacht dat mijn StoryMap zo ver zou komen. Toen ik hoorde dat ik gewonnen had, kon ik het ook haast niet geloven. Dat was in de categorie; ‘die zag ik niet aankomen’. Nu de boodschap een beetje geland is, kan ik vertellen dat ik erg benieuwd ben naar wat mij allemaal te wachten staat. Maar bovenal heb ik er ontzettend veel zin in.”

Band met onderwijs en onderzoek

De Esri Young Scholars Award is een initiatief van Esri en onderdeel van het Esri Young Scholars Program. Hiermee benadrukt Esri de bijzondere band tussen onderwijs, onderzoek en Esri zelf. Vanuit Nederland mag er elk jaar één student deelnemen aan het wereldwijde programma. Om in aanmerking te komen voor deze prijs moesten studenten een StoryMap insturen met betrekking tot een project of actueel onderwerp.