De grens? Die biedt mogelijkheden en kansen

Op dinsdag 5 maart konden 32 leerlingen uit 4 havo en 4 vwo van Het Assink locatie Bouwemester zelf ervaren waarom het een groot voordeel is als je Duits kunt.

Onder begeleiding van docentes Anke Hommels (economie) en Marlies Mäkelburg (Duits) brachten de leerlingen tijdens de talentweek een bezoek aan twee Nederlandse bedrijven die een aantal jaren geleden een vestiging opgericht hebben in Duitsland.

Reden voor het bezoek aan de bedrijven was dat steeds vaker tijdens de lessen te horen is wat je nou eigenlijk aan Duits hebt na je schooltijd. Duitsland is grootste handelspartner en steeds meer Nederlandse bedrijven kiezen voor een vestiging in Duitsland om daar te groeien. Vragen die daarbij ontstaan zijn:

  • Welke voordelen en nadelen heeft het werken en stage lopen voor Nederlanders in Duitsland?
  • Hoe is de sfeer op de Duitse werkvloer?
  • Is het echt zo formeel als wij Nederlanders denken?

Leerlingen konden dit nu zelf ervaren en met eigen ogen zien bij de firma Flexxolutions en de Firma Easy Sanitairy Solutions in Gildehaus.

Een bezoek aan Flexxolutions en Easy Sanitary Solutions

De firma Flexxolutions ontwikkelt, maakt en monteert producten van technisch textiel, zoals afdekkingen voor mestsilo's of biogasinstallaties. Het hoofdkantoor staat in Oldenzaal, de projectleiding en productie verhuisde in 2016 naar het bedrijventerrein in Gildehaus, op een steenworp afstand van de Nederlandse grens. Flexxolutions heeft in totaal 70 medewerkers: Nederlanders, Duitsers en Polen. “Toen we de productie naar Gildehaus verhuisden, zijn alle Nederlandse werknemers meegegaan. Ze zijn tevreden. Het is niet beter of slechter in Duitsland, het is anders”, aldus Martin Nieuwmeijer, directeur van Flexxolutions.

Het bedrijf Easy Sanitary Solutions werd in 2002 door twee broers opgericht. Het duo vond toen de douchegoot uit als antwoord op de steeds groter wordende tegels in de doucheruimte. Het verzagen van tegels rondom een doucheput was voor veel klanten een bron van ergernis. De douchegoot, de Easy Drain, werd een groot commercieel succes. Easy Sanitary Solutions maakt inmiddels 23 verschillende types douchegoten en 60 verschillende modellen doucheputjes. Zelfs douchegoten met goud of Swarovski-kristal, het is bij Easy Drain allemaal mogelijk. Van de productie gaat ruim 80 procent naar het buitenland. Het bedrijf won in 2014 de WTC Twente Export Award. De broers besloten in 2010 in Gildehaus een enorme productiehal te bouwen. In 2020 gaat de productieruimte zelf verdubbeld worden.

Positieve reacties van leerlingen

Leerlingen waren na afloop van de bezoeken enthousiast. Al snel volgden vele positieve reacties, zoals deze van twee leerlingen:

“Een tour door twee ontzettend succesvolle bedrijven, dat is wat ons werd aangeboden. Ik greep mijn kans en kreeg hier geen spijt van. Ik was ontzettend onder de indruk van de strak georganiseerde manier van werken binnen deze bedrijven. Het was niet alleen de BMW i8 van de eigenaar waar ik geïnteresseerd in was, ook de discipline en snelheid waarmee producten het proces door gingen waren ongelooflijk.“

“Ik vond de bedrijfsbezoeken naar Duitsland leuk om een keer mee te maken. De bedrijven waar we langs zijn geweest hadden zich goed voorbereid op onze komst. We kregen van beide bedrijven een goede uitleg en ook een goed beeld waarom ze hun bedrijf in Duitsland hebben gevestigd en waarom Duits een belangrijke taal is om te beheersen.”

Volgend jaar weer?

Bij beide bedrijven zijn we ook volgend jaar weer welkom, dus dan komen de bedrijfsbezoeken weer op de agenda.