Bijzondere lessen in Haaksbergen: leer het perfecte plaatje te maken, met je mobiel

Verschenen in de Tubantia op woensdag 3 februari 2021

HAAKSBERGEN - Leren fotograferen met je mobieltje. Dat is weer eens wat anders dan Nederlands, Engels of wiskunde. Leerlingen van Het Assink lyceum aan de Van Brakelstraat in Haaksbergen krijgen er les in. En niet om de perfecte selfie te maken!

De opdrachten zijn gericht op composities in foto’s, aldus de Haaksbergse vakfotograaf en gastdocent Erik de Just. „De leerlingen worden uitgedaagd een foto te maken die ook mij verrast”, zegt hij. „Van mobieltjes hebben ze meer verstand dan ik en die telefoons zijn uitgerust met goede camera’s. Daar kun je veel meer mee dan plaatjes maken van je klasgenoot en daar vervolgens via een app grote oren aanhangen en een lange tong inplakken. Deze lessen duren tot eind maart en dan ben ik benieuwd of er leerlingen zijn die het vak fotografie ontdekten.”

Talenten ontdekken

Want daar is het Het Assink lyceum om te doen, aldus de docent Nederlands Frank Kuipers. Via het zogenoemde Talentgerichte Onderwijs. Hij coördineert daarvoor zes ‘modules’. „Behalve fotografie hebben we bijvoorbeeld modules Gelukskunde en Koken”, zegt hij. „Het zijn uiteenlopende onderwerpen die afwijken van het geijkte lespatroon. Om leerlingen te stimuleren voor zaken die normaal niet aan bod komen. Ook voor ons als docenten is dit een uitdaging, want het is compleet nieuw.”

De Just hoopt dat de leerlingen die voor de fotografiemodule Het Perfecte Plaatje kozen er een beetje vrolijk van worden in deze coronacrisis. „Want ze moeten erop uit”, zegt hij. „De natuur in, naar buiten. En dat is prettig als je veel onlinelessen volgt en dus veel binnen zit. Daar heb ik bewust rekening mee gehouden.”

De Just hield de afgelopen jaren zijn eigen, lokale fotowedstrijd Het Perfecte Plaatje. Dat was ook de aanleiding dat docent Kuipers bij hem aanklopte. De Just: „Het is mooi dat ze voor zo’n project de plaatselijke fotograaf vragen. Voor mij is het ook leuk om te zien hoe creatief de jeugd is. Elke vrijdag wordt de opdracht ingeleverd en ik ben echt benieuwd wat ik op de mail krijg. Dat zouden wel eens hele verrassende resultaten kunnen zijn. Ik hoop het, want van een mooie foto maken word je blij.”

Nieuwe elementen in het onderwijs

Docent Kuipers is enthousiast en hoopt dat deze nieuwe lessen goed uitpakken. „Dit zal leerlingen in het voortgezet onderwijs aanspreken”, zegt hij. „Het Talentgericht Onderwijs wordt ‘Assinkbreed’ uitgerold en voor elke serie modules zoeken we steeds andere beroepen.” De Just: „Als liefhebber hoop ik natuurlijk dat ze straks allemaal kiezen voor het mooiste beroep ter wereld: fotograaf.”