BestuurdersBlog #1

Als startende bestuurder kom ik natuurlijk in een organisatie die op volle toeren draait. Er gebeurt veel in en om de scholen van Het Assink lyceum. Deels is daarvoor gekozen, deels is dat de school overkomen. En dan is er ook nog corona...

Dat maakt mijn kennismakingsmogelijkheden beperkt, want je leert een organisatie natuurlijk kennen door de mensen die er leren en werken. 

Een school is een organisatie waar het nodige wordt geregeld om het leren van onze leerlingen mogelijk te maken. En daar gaat het in het onderwijs natuurlijk echt om, het leren van de leerlingen. Geld en gebouwen, ICT en beleid, het is wel allemaal nodig voor dat leren. En leren is niet alleen maar kennis opdoen. Nee, het is ook van en met elkaar het leven leren kennen. Daarvoor is contact nodig en dat is nu net wat zo slecht gaat met zo’n lockdown.

Kennisoverdracht kunnen we nog wel redelijk organiseren via Teams, maar het is wel erg mager. Een knipoog van je docent, omdat je iets ineens snapt, een begrijpende blik als je wat verdrietig bent of een motiverende peptalk als je even geen zin hebt. Dat gaat allemaal veel natuurlijker als je in één ruimte bent.

Het is voor een leerling belangrijk te weten dat leraren je echt zien, niet alleen de cijfers die je haalt. Dat iemand op school je echt kan helpen of een arm om je heen slaat als het even tegenzit. Voor sommigen is het af en toe nodig dat iemand je flink achter de broek aan zit omdat je even niet zo gemotiveerd bent. Als je thuis achter je scherm zit is dat allemaal erg lastig.

De onzekerheid is ook erg vervelend. Hoelang gaat dit nog duren? Hoe zit dat met die achterstanden waar iedereen het maar over heeft, heb ik die eigenlijk ook? En de minister die zegt dat veel leerlingen zullen blijven zitten, hoe weet hij dat eigenlijk?

Er is nu wel duidelijkheid over het doorgaan van de centrale examens en dat helpt, of je het nu wel of niet ziet zitten. De komende maanden zullen we samen ons best doen iedere examenleerling zo goed mogelijk te helpen bij de voorbereiding. Binnenkort is het afstandsleren hopelijk voorbij, misschien al in maart. Maar dan zal het wel onderwijs op 1,5 meter moeten worden. De coronawerkgroep van Het Assink is al weken aan het nadenken hoe dat zal moeten op elke locatie. Niet iedereen kan natuurlijk tegelijk in de school zijn, dan lukt afstand houden nooit. Dus dat zal in groepjes moeten, we zullen het zien.

Toch is het fijn als iedereen dan af en toe zijn/haar klasgenoten weer kan zien en gezellig kan bijkletsen. Dat de scholen dan weer een beetje bruisen van leven, zoals het hoort.

Ik kijk ernaar uit!

Dirk Speelman
Bestuurder a.i.

Wil je reageren? Stuur dan een mail naar d.speelman@hetassink.nl