Iedere leerling leert op zijn of haar eigen manier. Maar wat kunnen we doen om de lesstof zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij hun belevingsniveau? Op Het Assink lyceum onderzoeken we daarom altijd nieuwe mogelijkheden, zoals leren met de Magic Planet. 

De Magic Planet is een digitale globe waarop beelden geprojecteerd worden. Bijvoorbeeld satellietbeelden van de NASA, beelden van planeten, maar ook eigen 360 graden video’s. 

Twee jaar testen

Docent Erik-Jan Runherd (locatie Julianastraat) vroeg samen met collega Huub Welberg in 2017 subsidie aan bij het LerarenOntwikkelFonds (LOF) voor de Magic Planet. De twee docenten onderzoeken namelijk graag nieuwe hulpmiddelen, waarmee ze meer in kunnen spelen op het belevingsniveau van de leerlingen.

Het LOF heeft de subsidie toegekend. Erik-Jan en Huub mogen daarom twee jaar lang content maken voor de Magic Planet en testen of dit een wijze is waarmee ze de lessen zó kunnen vormgeven, dat het de leerlingen bijblijft.

Lesgeven met Magic Planet

De eerste paar maanden hebben Erik-Jan en Huub uitgezocht wat de mogelijkheden van de Magic Planet zijn. Zo hebben ze eigen lesmateriaal ontwikkeld voor Aardrijkskunde. Inmiddels gebruikt Huub de Magic Planet in zijn lessen. De leerlingen zijn erg enthousiast. Zo kunnen ze bijvoorbeeld goed het verschil tussen dag en nacht of de seizoenen zien. De docenten merken nu al dat de leerlingen bij toetsen op een andere manier de vragen beantwoorden. Ze hebben een betere voorstelling van de lesstof en meer inzicht dankzij de Magic Planet.

Vervolg

Momenteel wordt de Magic Planet alleen nog op de locatie Julianastraat ingezet, maar ook de andere locaties van Het Assink gaan er binnenkort gebruik van maken. Ook gaan de twee docenten nog meer lesmateriaal ontwikkelen. 

Filmpje Magic Planet in de praktijk