05-04-2018

Tentoonstelling Kind onder Vuur te zien op locatie Bouwmeester

Hoe eng is het om ’s nachts door het bos de grens over te steken zonder dat iemand je mag zien? Hoe gevaarlijk is het om continu op te moeten passen voor mijnen? In de tentoonstelling Kind onder Vuur die maandag 9 april van start gaat in Haaksbergen ervaren kinderen hoe het voor hun leeftijdsgenootjes is om op te groeien in heftige omstandigheden. 

Kind onder Vuur is een tentoonstelling waar leerlingen van groep zeven, acht en de brugklas leren hoe het is op te groeien in een oorlogssituatie of ineens vluchteling te zijn. Deze bijzondere tentoonstelling komt voort uit een samenwerking tussen het Haagse Humanity House en het Rode Kruis. 

Opening maandag 9 april

Wethouder Van Spiegel zal samen met de brugklassers van Het Assink lyceum de aftrap geven om 8.45 uur. Daarna gaat de klas aan de gang met de opdrachten en filmpjes. Kind onder Vuur is tot en met 13 april te bezoeken in Het Assink lyceum, locatie Bouwmeester 10 in  Haaksbergen. De opening zal een extra feestelijk tintje hebben omdat we die ochtend de 2500e leerling die de tentoonstelling in Twente bezoekt, mogen verwelkomen. 

Over de tentoonstelling 

Deze indrukwekkende tentoonstelling toert 4 maanden door Twente, van 8 januari tot 20 april en gaat daarna naar Deventer. In het filmpje onderaan de pagina kun je alvast een indruk krijgen van Kind onder Vuur. De bibliotheek verzorgd een speciale boekencollectie omtrent dit onderwerp. 

Kinderen onder vuur

De expositie vertelt de verhalen van Farah, Vian, Angie en Otim. Farah’s huis in de Palestijnse gebieden werd verwoest en nu woont ze in een container. Vian moest vluchten omdat raketten ‘s nachts ontploften in haar Syrische wijk. Angie verloor haar been toen ze op een landmijn stapte in Colombia. En Otim heeft als kleine jongen uit Oeganda jarenlang door de jungle getrokken.  
 
Hoe dat voor hen was – en hoe het nu met ze gaat - is te ervaren in de kindertentoonstelling. Doel is om zo scholieren meer begrip bij te brengen voor hun leeftijdsgenootjes ver weg die in oorlog opgroeien en voor de leeftijdsgenootjes dichterbij die uit oorlogen komen. 

 

« ga naar het nieuwsoverzicht