25-05-2018

Leren met de Magic Planet

Iedere leerling leert op zijn of haar eigen manier. Maar wat kunnen we doen om de lesstof zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij hun belevingsniveau? Op Het Assink lyceum onderzoeken we daarom altijd nieuwe mogelijkheden, zoals leren met de Magic Planet. 

De Magic Planet is een digitale globe waarop beelden geprojecteerd worden. Bijvoorbeeld satellietbeelden van de NASA, beelden van planeten, maar ook eigen 360 graden video’s. 

Twee jaar testen

Docent Erik-Jan Runherd (locatie Julianastraat) vroeg samen met collega Huub Welberg in 2017 subsidie aan bij het LerarenOntwikkelFonds (LOF) voor de Magic Planet. De twee docenten onderzoeken namelijk graag nieuwe hulpmiddelen, waarmee leerlingen beter kunnen leren. Erik-Jan: “Door een nieuwe manier van projecteren te gebruiken en daar lesmateriaal voor verschillende vakken voor te maken, denken we dat we meer kunnen inspelen op het belevingsniveau van de leerlingen.” 

Het LOF heeft de subsidie toegekend. Erik-Jan en Huub mogen daarom twee jaar lang content maken voor de Magic Planet en testen of dit een wijze is waarmee ze de lessen zó kunnen vormgeven, dat het de leerlingen bijblijft.

Lesgeven met Magic Planet

De eerste paar maanden hebben Erik-Jan en Huub uitgezocht wat de mogelijkheden van de Magic Planet zijn. Zo hebben ze eigen lesmateriaal ontwikkeld voor Aardrijkskunde. Inmiddels gebruikt Huub de Magic Planet in zijn lessen. De leerlingen zijn erg enthousiast. 

Erik-Jan: “We hebben een powerpointpresentatie voor Aardrijkskunde ontwikkeld die gekoppeld is aan de Magic Planet. Op de dia ziet de leerling de theorie, op de Magic Planet laten we in beeld deze theorie zien. Bijvoorbeeld het verschil tussen dag en nacht of de seizoenen. Ook de hoek van de aardas kun je goed laten zien op de Magic planet.”

Huub: “Wat mooi is om te zien is dat we nu al merken dat de leerlingen bij toetsen op een andere manier de vragen beantwoorden. Ze hebben een betere voorstelling van de lesstof en meer inzicht dankzij de Magic Planet.”

Vervolg

Momenteel wordt de Magic Planet alleen nog op de locatie Julianastraat ingezet, maar als het aan Erik-Jan ligt komt daar snel verandering in: “Ook de andere locaties kunnen gebruik maken van de Magic Planet, bijvoorbeeld voor Aardrijkskunde”, aldus Erik-Jan.
De komende tijd gaan de docenten nog meer lesmateriaal ontwikkelen. 

Een van de voorwaarden van de subsidie is dat Het Assink de Magic Planet ook op andere scholen en bij andere instellingen laat zien. Erik-Jan: “Ik vind het erg leuk om de mogelijkheden van de Magic Planet aan anderen te laten zien. Waarschijnlijk gaan we in het nieuwe schooljaar op pad, dan hebben we meer lesmateriaal om te laten zien. Ik wil ook langs bij het KNAG: het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap."

« ga naar het nieuwsoverzicht