23-02-2018

Leerlingen van 4 vwo gaan de politiek in!

De leerlingen van 4 vwo locatie Bouwmeester hebben voor het vak maatschappijleer een wel heel bijzonder project uitgevoerd. Zeven weken lang werkten ze naar het einddebat toe die plaatsvond in de raadzaal van de Gemeente Haaksbergen. Hoe gaaf is dat! 

Net zoals in het echt!

Wat hebben de leerlingen precies gedaan? Ze mochten een bestaande politieke partij uit Haaksbergen oprichten. En net zoals in het echt kreeg elke leerling binnen deze partij een eigen rol met bijbehorende taken. De lijsttrekker ging het debat aan en de creatieveling mocht zich bezig houden met onder andere de slogan en het campagnefilmpje. Ook had elke klas een of meer journalisten die website up-to-date hielden en interviews afnamen met de lijsttrekkers. Neem snel een kijkje op:  www.assinkverkiezingen.jouwweb.nl 

Analyse van de onderwerpen

Er stonden diverse onderwerpen op de agenda. Bijvoorbeeld hoe het marktplein aantrekkelijker gemaakt kan worden en of er wel of niet subsidies moeten komen voor sportverenigingen. Elk onderwerp werd uitgebreid geanalyseerd aan de hand van een stakeholderanalyse. Welk probleem speelt er? Wie is verantwoordelijk voor het probleem en wie voor de oplossingen?  Nadat deze klus was geklaard werd het tijd om te verdiepen in de politieke partijen van Haaksbergen. Wat vinden zij van deze onderwerpen op basis van hun kernwaarden. Alles werd zorgvuldig uitgezocht en uitgewerkt. 

Tot in de puntjes voorbereid

Om goed voorbereid het einddebat in te gaan kregen de klassen een gastcollege van niemand minder dan Patrick ten Voorde (lijsttrekker CDA) en een debattraining van Sara Demir (docente maatschappijleer). De spanning werd nog eens extra opgevoerd door de aanwezigheid van de burgermeester, wethouder en een aantal raadsleden. Maar de leerlingen lieten zich niet uit het veld slaan! 

Geslaagd project

De lijsttrekkers gingen met elkaar in debat. Per klas werd er over een stelling gedebatteerd. De winnaars van de vier klassen mochten het met elkaar uitvechten tijdens het finaledebat dat ging over de stelling: 'Er moeten meer uitgaansgelegenheden komen voor de doelgroep 15-18 jaar.' 

De leerlingen hebben met hun enthousiasme goed werk geleverd. De partij D66 met Romi & Simone als lijsttrekkers hebben uiteindelijk een alliantie gesloten en hebben de finale gewonnen. Het was een geslaagd project waar iedereen met veel plezier aan heeft gewerkt. 

Het project kreeg zelfs een vermelding in de Tubantia van donderdag 22 februari! 

Neem een kijkje op de website: www.assinkverkiezingen.jouwweb.nl

 

 

« ga naar het nieuwsoverzicht